In de wereld van aandelen kunnen we bij het analyseren van mogelijke investeringen onderscheid maken tussen twee (soms rivaliserende) kampen. Het kamp van de fundamentele analyse en het kamp van de technische analyse. Maar wat zijn de verschillen in methodiek nu precies en wat hebben we nou eigenlijk aan beide benaderingen? Laten we eerst eens ingaan op wat de twee definities nu eigenlijk betekenen.
Fundamentele Analyse
Fundamentele analyse is een methode die wordt gebruikt om aandelen te evalueren door onderliggende factoren te onderzoeken die hun waarde kunnen beïnvloeden. Bij fundamentele analyse wordt er vooral gekeken naar de financiële gezondheid en prestaties van een bedrijf, inclusief de winst, omzetgroei, winstgevendheid en andere belangrijke indicatoren.
Het uiteindelijke doel van deze aanpak is om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen en deze te vergelijken met de huidige marktprijs. Stel dat een beursanalist zojuist heeft geanalyseerd dat een aandeel van ABC eigenlijk €45 zou moeten zijn, terwijl het momenteel voor €29,50 wordt verhandeld. Een onderwaardering! Dit aandeel zou vervolgens als koopwaardig kunnen worden bestempeld.
Beursanalisten gebruiken verschillende hulpmiddelen en technieken, zoals analyse van financiële overzichten, ratio-analyse en branchevergelijkingen, om de algehele kracht en potentiële toekomstperspectieven van een bedrijf te beoordelen. Door de fundamenten van een bedrijf te analyseren, kunnen beleggers inzicht krijgen in bijvoorbeeld de concurrentiepositie, de potentiële risico’s en kansen. De fundamentele analyse wordt veelal gebruikt door langetermijnbeleggers die aandelen zoeken die aansluiten bij hun beleggingsstrategie en een aanzienlijk groeipotentieel bieden.
Technische Analyse
In tegenstelling tot zijn oudere broer, is technische analyse gericht op de korte termijn van een aandeel. Technische analyse is gebaseerd op de veronderstelling dat de historische prijs- en volumepatronen van een aandeel inzicht kunnen verschaffen in zijn toekomstige gedrag. Met andere woorden, alle informatie die je nodig hebt zit verwerkt in de koers van een aandeel.
Technische analisten gebruiken verschillende hulpmiddelen en indicatoren, zoals voortschrijdende gemiddelden, trendlijnen en oscillatoren om patronen en trends in aandelengrafieken te identificeren. Door deze patronen te bestuderen, proberen ze te bepalen wanneer ze een aandeel moeten kopen of verkopen om te profiteren van verwachte prijsbewegingen op korte termijn.
Het is het vermelden waard dat technische analyse – in tegenstelling tot de fundamentele analyse – geen rekening met de onderliggende fundamenten van een bedrijf, zoals de financiële prestaties of zakelijke vooruitzichten. De technische analyse richt zich uitsluitend op prijs- en volumegegevens. Niets meer, niets minder.
Critici beweren dat technische analyse gebaseerd is op subjectieve interpretaties en historische patronen die zich in de toekomst niet noodzakelijkerwijs zullen herhalen. Niettemin vinden veel handelaren en beleggers technische analyse nuttig voor het identificeren van potentiële entry- en exitpunten op de aandelenmarkt.